Случай на нелегална търговия с хранителни продукти в гараж в Пловдив,

...
</TD
>Случай на нелегална търговия с хранителни продукти в гараж в Пловдив,
Коментари Харесай

Реджеп от Hell`s Кitchen хванат в крачка в Пловдив?

Случай на незаконна търговия с хранителни продукти в гараж в Пловдив, във вътрешен двор на ул. " Генерал Кюркчиев " 12, е установен от Областната дирекция по сигурност на храните. От този гараж е зареждал с хранителни артикули своя бус-мобилна кухня спечелилият в риалити шоуто Hell`s Kitchen България (2020 г.) Реджеп Бадев. Журналист от Plovdiv24.bg беседва по тематиката с доктор Диана Спасова, отдел " Контрол на храните " в ОДБХ - Пловдив. 

- В Областната дирекция по сигурност на храните има ли подаден формален сигнал и по кое време?

- Този сигнал е подаден и входиран в Областна дирекция по сигурност на храните на 26 юли 2023 година Той е препратен от друга държавна институция, а не непосредствено до нас, от Общинския инспекторат.

По този сигнал незабавно е образувана комисия от инспектори от отдел " Контрол на храни ", с цел да се ревизира достоверността на изнесените обстоятелства и условия в него. Колегите са направили първо документална инспекция, защото всички регистрирани обекти по Закона за храните попадат в обществен указател, който се поддържа на формалната страница в интернет на Българска организация по сигурност на храните. При инспекцията на посочения адрес в обществения указател не се откри регистриран обект. Последва физическа инспекция на място на адреса и сътрудниците са намерили задоволително обстоятелства, които да потвърдят данните, изнесени в сигнала.

- Какво тъкмо написа в сигнала?

- Сигналът, който ни бе препратен от Общинския инспекторат, е от " БГ Домоуправител ". В него се споделя, че в гараж се правят действия като депозиране и обработка на хранителни артикули.

- При физическата инспекция какво е открито на посочения адрес?

- Установено е съществуване на храни - в хладилни системи са съхранявани охладени и замразени месни артикули, етикетирани, в период на валидност. За този тип активност - предпазване и търговия, обектът няма регистрация. В тази връзка сътрудниците са подхванали административно-наказателни ограничения. Установен е притежателят, направен, формиран и връчен е акт за определяне на административно нарушаване. 

- Известен ли е към този момент размерът на глобата?

- Законът дефинира от 2000 до 4000 лв.. Тъй като е в процедура самият акт за определяне на административно нарушаване по Закона за административните нарушавания, нарушителят има право, в случай че желае, да направи несъгласие. След приключването на законоустановените периоди ще бъде направен от шефа и размерът на глобата от - до. Това е решение на наказващият орган.

- Какви са периодите в съответния случай?

- В 14-дневен период от връчването на акта.

- Подал ли е несъгласие въпросният господин?

- Доколкото виждам в бланката на акта за определяне на административно нарушаване, където нарушителят има право да възрази, е записал, че храните са за персонална консумация. 

- Какво става с тези храни? Конфискувани ли са?

- Не са иззети, защото се открива вярно предпазване, в период на валидност са, от регламентиран производител са и не са възбудили подозрение по повод сигурност.

- За какви артикули става въпрос - млечни, месни?

- Основно месни артикули. 

- По мотив втората част от сигнала, че от този гараж е зареждан микробус - мобилна кухня на Реджеп Бадев - потвърди ли се това изказване?

- Няма значение от личностите, въпросът е дейностите, които той прави, да са законосъобразни. 

В развой на изясняване на въпроса ви сме, защото това изисква и допълнитела информация и най-вероятно информация и от други Областни дирекции по сигурност на храните, както и от чиновниците на Министерство на вътрешните работи. 

- Т. е. все още не можем да кажем с безапелационна сигурност, че известна персона е зареждало артикули от този нерегламентиран обект?

- Категорично не можем. 

- Какъв е редът за вписване на " мобилна кухня "?

- Мобилната кухня се явява обект за търговия с храни. Законовият ред за регистрация е еднакъв за всички, той е разказан в детайли в Закона за храните, член 26. Необходимо е да се показват документи за благосъстоятелност на обекта, да се подаде заявление в Областната дирекция по храните на териториален принцип по адрес на ръководство на компанията. В заявката има наложителен декларативен текст на притежателя на обекта, че е осведомен с хигиеничните условия и законоустановените правила за работа с храни.

Той би трябвало да има подготовка с знания и система за самоконтрол по използване на положителни практики за работа с храни. След това се прави инспекция от ревизионен екип за сходство на документите, както и физическа инспекция на самия обект за сходство по сградов фонд и софтуерно съоръжение дали дават отговор на хигиеничните условия за декларирания тип активност.

На територията на област Пловдив са регистрирани 65 мобилни обекта.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР